Eller Chardonnay Spätlese Trocken 2022
De minimum bestelhoeveelheid voor dit artikel is 6 stuk(s).
Beschrijving
Deze fantastische, aromatische wijn van het mooie oogstjaar 2021 is gemaakt van laat geoogste (Spätlese) Chardonnay-druiven.
Doordat de wijn niet, zoals sommige Franse Chardonnay’s, op eiken heeft gerijpt heeft hij zijn frisse minerale zuren behouden. Deze wijn is weliswaar gemaakt van zeer rijpe druiven, maar de wijnboer heeft de daardoor opgebouwde suikers voor een groot deel laten vergisten en de wijn aldus droog gevinificeerd. Het resultaat: een droge wijn met veel concentraat en body die door de relatief vroege botteling toch zijn fris fruitige karakter heeft behouden.
In de aanzet proeft men het voor de Chardonnay zo typerende grapefruit-achtige, daarna volgen sensaties van meloen en tropisch fruit.
De Chardonnay is niet de meest aangeplante witte druif – bij lange na niet zelfs – maar wel verreweg de bekendste en meest internationale. Hij gedijt bijna overal en is in de Nieuwe Wereld een tijdje synoniem geweest met witte wijn. Chardonnay is van nature neutraal en in hoge mate manipuleerbaar.
Wijnmakers kunnen er zich in technisch opzicht helemaal op uitleven. Je vindt Chardonnays zonder malolactische gisting, met gedeeltelijke of met complete malolactische gisting. Zonder hout, met een beetje hout of met veel hout. Droog of met een beetje restsuiker en soms zelfs zoet. En niet te vergeten in mousserende vorm.
Chardonnay is net als de Cabernet Sauvignon een echter wereldburger, aangeplant in zo ongeveer elk land waar wijnbouw bedreven wordt. Zijn wortels liggen in Frankrijk, in de Bourgogne. Alle grote witte wijnen uit die streek, zoals de Chablis, Meursault en Puligny-Montrachet, zijn 100% chardonnay wijnen.
Naarmate men er achter kwam dat de Chardonnay veel baat heeft bij een langzame rijping en dus bij een relatief koel klimaat, begon hij ook in Duitsland zijn opmars te doen. Duitse Chardonnays, die net als de Riesling vaak pas in oktober geoogst worden, kenmerken zich dan ook door levendige zuren en een fruitigheid van citrusvruchten.
Lange tijd werd aangenomen dat de Chardonnay een mutatie uit de Pinot Blanc was. Bij modern genetisch onderzoek is echter gebleken dat dit niet het geval is en dat de Chardonnay een op zichzelf staand ras is.
Lekker als aperitief en door de frisse zuren heerlijk bij vettere vissoorten, zoals b.v. zalm.
Drinktemperatuur 10-12 ̊C