"Enzo" Peccorino IGT Terre di Chieti 2022

€ 18,95
incl. btw, excl. levering
Levertijd: 14 dag(en)

De minimum bestelhoeveelheid voor dit artikel is 6 stuk(s).


Beschrijving

Een heerlijke Italiaanse wijn met een heerlijke geur van tropisch fruit met een hint van kruiden. In de smaak frisse citrus-achtige zuren en in de lange afdronk een vleugje getast eiken.

Cantine Mucci in één van de grootste wijnregio’s van Italië: Abruzzo.

Het is een familiebedrijf dat al vijf generaties lang de complete productie van wijngaard tot fles in eigen handen heeft. De passie voor het maken van hoogwaardige wijnen dateert uit 1895 toen over-overgrootvader Luigi Mucci zijn diploma voor technisch oenoloog behaalde.

Vandaag de dag leiden Aurelia en Valentino Mucci het bedrijf en zetten de familietraditie op succesvolle wijze voort met de volle medewerking van de rest van de familie.

Tegenwoordig investeert Cantine Mucci in de toekomst door de renovatie van het wijnhuis met aandacht voor de invloed op het milieu. Zo worden er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van het gerenoveerde gebouw geplaatst om in de gehele energiebehoefte van de firma te voorzien. Mede door deze werkwijze was Cantine Mucci het eerste Italiaanse wijnhuis dat de certificaten ISO 50001 (voor energie management systeem) en ISO 9001 (voor kwaliteit management systeem verkreeg!

Deze witte “Enzo” komt uit Terre di Chieti, het zuid-oostelijke puntje van Abruzzo. De wijngaarden liggen op gemengde kalkrijke bodem op ca. 200 meter hoogte. Doordat het op deze hoogte aanmerkelijk koeler is dan op zeeniveau, heeft deze Pecorino opvallend frisse zuren voor een witte wijn uit het midden van Italië.

Pecorino is een zeer oude druivensoort die, zoals ampelografen geloven, waarschijnlijk afkomstig is van wilde wijnstokken die groeien in het Sibylline-gebergte, die uiteindelijk werden gedomesticeerd voor de wijnproductie. Ondanks zijn naam is er geen direct verband tussen pecorinodruif en pecorinokaas . Ampelografen geloven dat de naam van de druif is afgeleid van het Italiaanse woord pecora , wat schapenvlees betekent, omdat deze druif groeit in de bergen waar de schapen graasden. Volgens de lokale bevolking aten schapen in de regio Marche vaak de druiven terwijl ze door de wijngaarden liepen.

De gisting vindt voor 90% plaats in RVS en voor 10% op Frans barrique (225 l. eikenhouten vaten) die medium ‘getoast’ zijn. Vervolgens rijpt 90% voor 2 maanden op de RVS vaten ‘sur lie’ (op de droesem van de dode gistcellen) en de overige 10% rijpt nog 2 maanden op de barriques waarop het ook gegist heeft.

Eén en ander zorgt voor een heerlijke geur van tropisch fruit met een hint van kruiden. In de smaak frisse citrus-achtige zuren en in de lange afdronk een vleugje getoast eiken.

Heerlijk bij mediterraans gekruide vis- en witvleesgerechten en bij schapen-/geitenkaas.

Drinktemperatuur: 10-12˚C
Alc.vol.: 13,5%
Restsuiker: 3 gr./l.
Restzuur: 6 gr./l. (pH 3,40)